estrikken_pierrechateaux_light

Terracotta plavuizen

estrikken_monastir_grey

Monastir grey

estrikke_monastir_red

Monastir red

estrikken_monastir_salmon

Monastir salmon

estrikken_pierrechateaux_blanc

Pierrechateaux blanc

estrikken_pierrechateaux_red

Pierrechateaux red

etrikken_pierrachateaux_grey

Pierrechateaux grey

esrikken_pousada_antiek

Pousada antiek

estrikken_pousada_manual

Pousada manual

estrikken_pousada_grey

Pousada grey

fotomozaiek_gaudi

Terracotta plavuizen

Ambachtelijk handgemaakte rode estriken, grijze estriken, en terracotta tegels.

 

Estrikken of Terracotta betekent letterlijk (gebakken aarde), hier werd vroeger en nu nog steeds tegels van gemaakt, deze gebakken klei tegels worden ook wel estriken, estrikken, boeren plavuizen, abdijplavuizen genoemd. Deze estriken zie je veel terug in oude boerderijen, ze werden veelal gebruikt omdat het een goedkoop materiaal was. Nu worden estriken weer veelvuldig toegepast, om de warme uitstraling en het rustieke karakter. Ook bij het renoveren van oude boederijen kiezen mensen vaak voor estriken.

 

De kleur van terracotta tegel is afhankelijk van de klei, waar deze vandaan komt en op welke manier deze wordt gebakken. Veelal zijn estriken verkrijgbaar in diverse aardetinten, zandkleurig en grijs blauw de (gesmoorde estrik). De blauwgrijze estriken verkrijgen hun kleur door het smoren. Bij het smoren gaan de tegels een speciale oven in, hierin wordt steenkool verbrand en luchtdicht afgesloten. Door het ontrekken van zuurstof komen de estriken na een paar weken grijs blauw de oven weer uit.

 

Er zijn zowel nieuwe als antieke terracotta plavuizen te koop, het voordeel van nieuwe plavuizen is dat de maatverschillen kleiner zijn waardoor de vloer verlijmt kan worden en niet in specie hoeft worden gelegd. Wij verkopen handvorm estriken zowel antiek als nieuw, die in hout of steenkool ovens zijn gebakken, omdat in dit soort ovens de temperatuur niet overal gelijk is, krijgen de tegels mooie genuanceerde kleurverschillen.

 

Estriken zijn ongeglazuurd en om de vloer beter te kunnen onderhouden is het beste deze te behandelen met bijvoorbeeld lijnolie en een vastewas, oxaanolie, of een impregneermiddel, zodat de tegels minder poreus zijn. Welke behandeling het beste is voor de vloer hangt af van de soort terracotta en de mate van poreusheid. Als de vloer op de juiste manier is behandeld is hij verder makkelijk in onderhoud. Behandeling estriken / terracotta tegels

 

 

 

 

Google Analytics Alternative