belgischhardsteen_antiek

Belgisch hardsteen

belgischhardsteen_cottage

Belgique antiek

belgschhardsteen_cottage

Belgisch cottage

belgischhardsteen_getrommeld_geschuurd

Belgisch geschuurd

belgischhardsteen_modern

Belgisch modern

belgisch_hardsteen_cottage

Belgisch hardstenenvloer

Alle informatie eigenschappen, afwerkingen van Belgischhardsteen vloeren

 

Blauwe hardsteen, Belgisch hardsteen of arduin is een kalksteen met een min of meer uitgesproken blauwgrijze kleur die wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van zeer veel resten crinoïden. Crinoïden zijn kleine skeletjes van zeelelies. Zeelelies zijn diertjes die op de bodem van ondiepe zeeën leven. Bij het afsterven bleef hun kalkskelet op de bodem achter en samen met de calcietafzetting die het geheel aan elkaar smeedde, vormde zich in de loop van honderden jaren de blauwe hardsteenlaag. De kleur wordt bepaald door zeer fijn verspreid koolstof. Omdat dit een kalk houdend gesteente is is deze niet bestand tegen zuren en agressieve shoonmaakmiddelen. Belgischhardsteen is geen harde steen (zoals de naam doet vermoeden) en heeft een zekere mate van krasgevoeligheid.

 

Er zijn veel soorten afwerkingen mogelijk zoals:

 

Verzoet/ gezoet

Dit betekend dat het oppervlak van de Belgischhardsteen licht gepolijst wordt, zodat er een lichte zijdeglans onstaat. Er zijn verschillende verzoetingen mogelijk, lichtblauw verzoet en donker verzoet dit heeft met de kleur te maken en mat en glans.

 

Getrommeld en verouderd

De naam zegt het al hiermee proberen ze de Belgischhardsteen een natuurlijk oud uiterlijk te geven. Door de tegel opzettelijk te beschadigen, zodat er aan de zijkanten stukjes afbeken lijkt het net alsof de vloer antiek is. Voordeel van een verouderde vloer is dat de krasgevoeligheid minder opvalt immers hoe natuurlijker hoe mooier.

 

Cottage verouderd

Bij deze afwerking is zowel de Belgischhardsteen (Verzoet/gezoet en getrommeld) en is het oppervlak met speciale machines golvend gemaakt zodat het net lijkt alsof mensen er al 100 jaar over hebben gelopen zoals de oude abdij vloeren die in oude kerken liggen.

 

Getrommeld en geschuurd

Bij deze afwerking is de Belgischhardsteen zowel getrommel als geschuurd, Het oppervlak ziet er lichtgrijs en dof uit.

 

Verzoet en strakgezaagd

Bij deze afwerking krijgt de Belgischhardsteen een modern karakter de kanten zijn strak evenals het oppervlak. Ook hierbij is het mogelijk de vloer licht of donker te verzoeten en zowel mat, zijdeglans als hoogglans te polijsten.

 

Verschillende formaten leverbaar

Naast alle verschillende soorten afwerkingen is Belgisch hardsteen ook te leveren in diverse verschillende formaten zoals: 20x20, 30x30, 40x40, 50x50, 60x60, 40x60 banen vrije lengten en romaanse verbanden.